KLINIKKEN

Debatserie om psykiatriske diagnoser og medicin. Særligt om ADHD diagnosen

SYGELIGGØR VI DET NORMALE ?

Psykiatriske diagnoser og medicin fylder meget i Danmark. I de fem film besøger vi Psykiatrisk Klinik Randers. En almen voksenpsykiatisk klinik. Psykiateren på klinikken, Asker Stig Nielsen, bruger både diagnoser og medicin, men er kritisk overfor udviklingen indenfor hans fag. Han kalder det store forbrug af medicin og diagnoser for grotesk.

Særligt ADHD diagnosen fylder idag meget, både blandt børn og unge, men også i voksenpsykiatrien. Asker Stig Nielsen kalder ADHD en modediagnose, både blandt patienter og læger. I serien møder vi fem meget forskellige voksne. De har alle fået diagnosen hos tidligere psykiatere. På klinikken mener man ikke, at nogle af de fem kvalificerer til diagnosen. De, der er sat i medicinsk behandling, trappes ud og får det betydeligt bedre. Tre udskrives helt af psykiatrien.Vi er med i konsulationen og hjemme, hvor de og deres familier fortæller, hvordan ADHD diagnosen kom ind i billedet og hvordan medicinen påvirkede dem. 

Serien spørger, om diagnoser har fået for meget magt, og henvender sig til forskellige aldersgrupper og uddannelsesretninger. Projektet opfordrer til reflektion, til at se på det hele menneske og tage medansvar for egen krop og behandling. Den lever op til de fleste undervisningsinstitutioners intention om at være nysgerrig, stille spørgsmål og forholde sig kritisk.

Man kan booke foredrag med instruktør og/eller nogle af de medvirkende, og andetsteds er der link til litteratur og forslag til undervisningsforløb. Kritik og forslag til forbedringer modtages med glæde

God fornøjelse

Katrine Borre, redaktør og producent.